середа, 15 березня 2017 р.

РОЗВИТОК ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВЧИТЕЛЯ

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників

Однією з форм підвищення кваліфікації педагогів школи є курси підвищення кваліфікації, які відбуваються планово, з урахуванням побажань педагогічних працівників щодо змісту, форм та методів проходження курсів. В школі складено перспективний план курсової перепідготовки вчителів до 2020 року. Коригування графіку проходження курсів підвищення  кваліфікації вчителів проводиться кожного року. На основі перспективного – щорічно складається план курсової перепідготовки і подається заявка до методичного кабінету. Випадків порушення термінів проходження курсів педагогами не виявлено. Всі педагогічні працівники школи пройшли курси підвищення кваліфікації в Кіровоградському та Черкаському обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти.

Організація роботи щодо професійного розвитку педагогічних працівників

  З метою вдосконаленню професійних вмінь і навичок молодих спеціалістів працює Школа молодого вчителя, керівник Школи Янишина В.М., заступник директора з навчально-виховної роботи. Система роботи Школи передбачає консультації з питань планування роботи молодого вчителя, ведення шкільної документації, методики проведення уроків, олімпіад. На допомогу молодим спеціалістам розроблено пам'ятки.
Заступником директора з навчально-виховної роботи в 2016/2017 навчальному році відвідано 51 урок, в тому числі у молодого спеціаліста.
   З метою підвищення фахового рівня протягом 2016- 2017 років в школі було проведено такі  методичні заходи:
- зустріч за круглим столом "Освітній меридіан" (опрацювання документації МОН України щодо структури навчального року, критеріїв оцінювання учнів, ведення шкільної документації, методичних рекомендацій щодо викладання предметів);
-    презентація роботи молодих спеціалістів "Ось ми які";
-   обмін досвідом класних керівників "Сенсаційні педагогічні відкриття у вихованні" (Мєх Н.О., класний керівник  8 класу, Самбір М.М., класний керівник 6а класу);
-   огляд методичної літератури "Хвилями океану педагогічних новинок";
-  презентаційний меседж "А я роблю так" (презентація роботи  клубу "Юних фізиків", вчитель Янишина В.М.);
-  майстер-клас з англійської мови "Англійська мова і музика" (вчитель Бевзюк С.А.);
-  творчі звіти вчителів, що атестуються з презентаціями власного досвіду;
- педагогічні читання: "Я вчитель -  я вихователь -  я особистість", "Віртуальна екскурсія по Інтернету";
- психолого-педагогічні семінари "Попередження конфліктних ситуацій в навчально-виховному процесі та суїцидальних тенденцій серед учнівської молоді", "Дорога у 5 клас: особливості, труднощі, проблема у наступності" "Комфортність навчання";
- анкетування вчителів щодо психологічного клімату, взаємовідносин в колективі, адаптація, роль навчального закладу в житті міста та громади тощо.
- відвідування та взаємовідвідування уроків дирекцією школи, головами шкільних методичних об'єднань, членами атестаційної комісії, вчителями-предметниками.
Професійному розвитку вчителів сприяє їх участь у різноманітних фахових конкурсах, конференціях, педагогічних читаннях. 
В роботі районної Інтернет-конференції "Інноваційна діяльність педагога в сучасному освітньому просторі" (http://gayvoroninnovacii.blogspot.com), яка проводилась у 2015-2016 навчальному році, взяли участь три педагога (стаття "Використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках фізики", вчитель Янишина В.М., стаття "Проектні технології в системі роботи вчителів початкових класів", вчитель Пасєчнік Т.В., стаття "Використання мультимедійних презентацій як образної наочності на уроках історії", вчитель Малінович О.М. 
Два педагога взяли участь в обласній Інтернет-конференції "XІ Хмурівські читання". Це Янишина В.М., вчитель фізики, стаття   "Використання електронних освітніх ресурсів у процесі викладання фізики" - вчитель фізики Янишина В.М. та Юрченко Т.М., вчитель інформатики стаття "Використання електронних освітніх ресурсів у процесі викладання інформатики в початковій школі".
На базі школи проводяться районні методичні заходи. Були проведені районні семінари: семінар вчителів "Основ здоров'я" та заняття районної Школи молодого вчителя, семінар-практикум вчителів математики , семінар вчителів фізкультури, семінар-практикум бібліотекарів,семінар-практикум учителів української мови та літератури з проблеми "Співпраця учителя та учня на уроках словесності",семінар-практикум вчителів історії з проблеми "Використання ігрових методів на уроках історії", семінар вчителів англійської мови на тему: "Формування мовних і мовленнєвих компетенцій на сучасному етапі.
Вчителі історії Малінович О.М., вчитель інформатики Юрченко Т.М., вчитель фізики Янишина В.М., вчитель математики Забіяка І.А., вчитель початкових класів Пасєчнік Т.В.  мають  власний блог. Працює сайт клубу "Юний фізик" (вчитель Янишина В.М.)
Педагоги беруть участі в майстер-класах, семінарах, конференціях. Наявні сертифікати про участь у регіональних семінарах вчителів математики у Забіяки І.А., вчителів історії у Малінович О.М., вчителів початкових класів у Рекечинської О.В.
У 2016-2017 році на базі нашої школи проведено районні семінари вчителів інформатики (вчитель Юрченко Т.М.)  та вчителів музики (вчитель Боруцька О.О.), вчителів зарубіжної літератури (вчителі Мєх Н.О. та Зіменко Т.П.) та вчителів фізики (вчителі Камінська М.В. та Янишина В.М.).
Вчителі фізики Янишина В.М., математики Забіяка І.А. у викладанні предмета використовують платформу Яклас у 5-9 класах. Також вчитель інформатики Юрченко Т.М. та вчитель фізики Янишина В.М. у роботі використовують  платформу дистанційного навчання LearningApps.org, що є сервісом Web 2.0 для підтримки процесів навчання та викладання за допомогою невеликих інтерактивних модулів.


Немає коментарів:

Дописати коментар